Prolab

Follicusan

Sestava

Follicusan vsebuje bioaktivne signalne molekule kot so DL-ethylpanthenol, Inositol in z žveplom bogati aminokislini N-acetyl-cysteine ter N-acetyl-metionin.

Te bioaktivne molekule, ki so pridobljene iz mleka, vitalizirajo celice lasnega folikla in stimulirajo biosintezo lasnih proteinov.

  • Inositol stimulira metabolizem lasu in na ta način preprečuje poškodbe las (izpadanje)
  • DL-etilpantenol se v koži pretori v pantenojsko kislino, ki je prekurzor koencimaA (CoA); slednji igra zelo pomembno vlogo v mnogih procesih v organizmu kot so metabolizem ogljikovih hidratov, proteinov in lipidov, pomemben pa je tudi pri biosintesi lipidov, hormonov; izrednega pomena je tudi v izdelkih lasne kozmetike, saj izboljšuje strukturo poškodovanih las, zvišuje nivo vsebnosti vlage in varuje lase pred škodljivimi vplivi okolja
  • žveplo-vsebujoči aminokislini (N-acetil cistein ter N-acetil metionin) pa preprečujeta prekomerno maščenje las

In vitro testi

3,2 % Follicusana poveča delovanje (vitalnost) celic lasišča za 100% in proteinske biosinteze za 50 % v primerjavi s placebom.

Celice, ki sodelujejo pri nastajanju vlaknin veznega tkiva (fibroblasti) rastejo v prisotnosti Follicusana in jih lahko pod mikroskopom vidimo kot specifično morfologijo, ki ima raztegnjeno, sploščeno obliko in ima enotno razporeditev. Iz te oblike celične morfologije lahko vidimo , da aktivna substanca Folicusan stimulira fibroblaste v sintezo zametka lasu.

In vivo testi

Rezultati kažejo na občuten učinek delovanja aktivne substance Follicusan na ciklus rasti las pri osebah, ki trpijo za povečanim izpadanjem las. Učinki so vidni po 3-4 mesečni uporabi: do 40 % več las v anagen fazi in do 70 % manj las v telogen fazi(graf 1 in graf 2).